Jachthaven Antwerpen – Willemdok

De jachthaven: middelpunt van Het Eilandje 

Het Eilandje is de meest nautische hartklep van Antwerpen.

De jachthaven Antwerpen-Willemdok bepaalt hier sinds 2000 de hartslag. Vele bezoekende jachten, maar zeker ook de vaste ligplaatshouders vinden de ligging niet alleen uniek.

Hier ben je onderdeel van een permanente transformatie van de omgeving met onuitwisbare historische geven.

Stap je van boord, dan sta je midden in het leven van een bruisende stad en haar sterke karakteristieken: cultuur, mode, gastronomie. Allemaal met een ferme tik eigenzinnigheid, zoals het deze wereldhavenstad past.


Link naar de pagina "DE PLEZIERVAART-IN HET ANTWERPSE HAVENGEBIED..." op d e website van Royal Yacht Club van België vzw (RYCB)

Vaarwijzer door het Port of Antwerp-Bruges dokkengebied

Welke uitrusting aan boord

Aanmeldings- / afmeldingsprocedures

Contact met ‘Vessel Traffic Service POA-B’

Voorkeurroutes

Veilig varen tussen de giganten

Klik op foto of HIER

Klik HIER voor de Port Of Antwerp – Bruges havenkaart (PDF)


Onze tips om een heel ander Antwerpen te verkennen

Wandelen,

Fietsen

Struinen

Eten & drinken (of drinken en eten)

Shoppen

Bewonderen, en veel meer KLIK HIER


Nuttige informatie Jachthaven Antwerpen – Willemdok

Van boven naar onder: specifieke info verbonden aan de aanbevolen route van de Schelde of het Port of Antwerp-Bruges havengebied naar Jachthaven Antwerpen-Willemdok.











Faciliteiten

  • Brandstof
  • Speeltuintje
  • Wasserette
  • WiFi
  • Waterstation
  • Camerabewaking
  • Walstroomverdeling op de steigers   om de 25 meter – 6 of 8 stopcontacten (Eurostekkers) 16 Amp
  • Drinkwater aftappunten
  • Steigers met nachtverlichting
  • Voedingswinkels en supermarkten op wandelafstand
  • Velo huurstation fietsen

Het havengebouw.

Bovenaan bevindt zich het kantoor en onderaan is de ruimte voorzien van een afvalsorteersysteem evenals uitgebreide sanitaire voorzieningen.

 

Het reglement

Hier kan u onze huisregels nog eens even nalezen.

CONTACT

Adres:
Godefriduskaai 99
2000 Antwerpen

Havenmeester:
T: +32 3 231 50 66
M: +32 495 53 54 55
M: +32 496 23 60 70
E: willemdok@jachthavenantwerpen.be
VHF: kanaal 69

Aanmelding over VHF is verplicht.

Stadshaven (Kantooruren) VHF 69 of  +32 (0)3 338 93 14. (Buiten kantooruren) stadshaven@antwerpen.be

Vraag voor uw aankomst zeker een FD nummer aan. (KLIK HIER) Dit nummer is de registratie van het jacht bij de havendiensten.

Bakermat van de moderne wereldhaven

Het Willemdok ligt in noord-Antwerpen en ligt naast het Bonapartedok. Het Willemdok heeft een lengte van 378,10 meter en een breedte van 198 meter.

Het dok is iets dieper dan het Bonapartedok, nl. 2,76 meter. Het Willemdok werd genoemd vanaf 10 augustus 1803 en kwam in 1813 in gebruik.

‘Le Petit Bassin’ en ‘Le Grand Bassin’ werden door Napoleon Bonaparte besteld als strategisch onderdeel in zijn plan om het Perfide Albion (Engeland dus) te gaan aanvallen. Het was het einde van de bijna middeleeuwse droogvallende meerplaatsen in de moerassige Scheldeoevers.

Het eerste dok is in feite een enorme sluiskolk, het tweede, waar nu de jachthaven in ligt, zou een haven voor de groeiende Keizerlijke oorlogsvloot worden.  Ingenieur Nicolas Mengin paste de oude structuur van vlieten en de pakhuizen, waaronder het Oosters Huis, aan.  In 1815 schonk Willem, koning der Nederlanden waar België toen deel van uitmaakte de dokken aan Stad Antwerpen.

 

Met de stempel van koningen, keizers en net geen admiraals

Het Willemdok is genoemd naar de Nederlandse koning Willem I der Nederlanden, die de onafgewerkte dokken in 1815 aan de Stad Antwerpen schonk. Het dokkengebied moest en zo transformeren van havengebeid voor de Keizerlijke, Napoleontische Marine naar een handels- en zelfs vissers(!)haven.

Achter het dok, aan de oostzijde, stonden de 19e-eeuwse Koninklijke Stapelhuizen of de Entrepot, aan de gelijknamige Entrepotkaai. Die brandde op 5 juni 1901 grotendeels af. Daarna werd het in dezelfde imposante stijl heropgebouwd. Het dieprode Museum Aan de Stroom (MAS) staat aan de westkant van de jachthaven op de grondvesten van het zestiende -eeuwse Hanzen- of Oostershuis. Dat fungeerde als kantoor, stapelhuis maar ook hotel voor de Hansekooplieden.

Er zijn nog diverse stapelhuizen rondom het Willemdok te zien. Ooit waren het technologische en logistieke innovaties. Kik naar de metrische verdeling van de stapelruimtes, de laad en losmogelijkheiden door wat nu als lichtstraat fungeert en de korte-lijnverbinding tussen de kade, de opslagruimten en de (verdwenen) spoorwegen aan de straatkant.

Omde tien meter loop je tegen historisch watererfgoed aan, in leven gehouden door (niet altijd opvallende) infoborden, maar ook straatkunst en andere relicten. De buurt ademt geschiedenis van de scheepvaart, van het dokwerkersleven en van de dynamiek van de haven.

Het Eilandje is hip, jawel.