JACHTHAVEN WILLEMDOK

Eventuele aangepaste diensten ten gevolge van de overheidsmaatregelen betreffende COVID-19

Bekijk hier de richtlijnen van FOD Mobiliteit en hier de richtlijnen van de Vlaamse Waterweg die specifiek betrekking hebben op de bevaarbare waterwegen.

In de faciliteiten van Jachthaven Antwerpen Willemdok hebben we tegen COVID19 de nodige maatregelen getroffen voor de veiligheid van de de ligplaatshouders en de bezoekers. Iedereen wordt verzocht om met social distancing zich hiernaar te gedragen. 

 


 

 
In één van de oudste Antwerpse havengebieden vindt je één van Europa’s hipste buurten: ‘het Eilandje’. En pal in het midden van die buurt, ligt het Willemdok. Pakhuizen tot de nok gevuld met restaurants, loftwoningen en geschiedenis verzamelen zich rond het dok, hét kloppend hart van dit artistiek epicentrum. Het gerenommeerde MAS en het Red Star Line museum worden je directe buren. En de stad? Die ligt aan je voeten.
 
 

Faciliteiten

 • Blauwe vlag
 • Brandstof
 • Voedingswinkels op wandelafstand
 • Motorreparatie
 • Zeilmakerij
 • Camerabewaking
 • Speeltuin
 • Wasserette
 • WiFi
 • Waterstation
 • Leenfietsen 

  Om der circa 25 meter bevindt zich een paaltje met 6 of 8 stekkers voor 16 Amp stroomverbruik en een drinkwaterkraan. ’s Nachts zorgen de paaltjes voor verlichting op de steigers.

 
 

Het havengebouw.

Bovenaan bevindt zich het kantoor en onderaan is de ruimte voorzien van een afvalsorteersysteem evenals uitgebreide sanitaire voorzieningen.

 

Het reglement

Hier kan u onze huisregels nog eens even nalezen.

 
 

CONTACT

Adres:
Godefriduskaai 99 
2000 Antwerpen 

Havenmeester:  
T: +32 3 231 50 66
M: +32 495 53 54 55 
M: +32 496 23 60 70
E: jaw@telenet.be 
VHF: kanaal 23 

Dankzij een verplichte melding aan sluis of meldingspunt, weet het havenbedrijf altijd welke schepen er aanwezig zijn. Bij aanmelding krijg je immers een FD-nummer, een ‘Financiële Dienst-nummer’, gelinkt aan het vaartuig en niet aan de eigenaar. Elke beweging van het schip wordt hier dus mee verbonden.  

 
 

Het Willemdok ligt in noord-Antwerpen en ligt naast het oudere Bonapartedok. Het Willemdok heeft een lengte van 378,10 meter en een breedte van 198 meter. Het dok is iets dieper dan het Bonapartedok, nl. 2,76 meter. Het Willemdok werd genoemd vanaf 10 augustus 1803 en kwam in 1813 in gebruik. Het werd eveneens ontworpen, zoals het Bonapartedok, door Nicolas Mengin. In 1815 schonk de koning der Nederlanden het aan de Stad Antwerpen.

 

 
 

 

Het Willemdok is genoemd naar de Nederlandse koning Willem I der Nederlanden, die de onafgewerkte dokken in 1815 aan de Stad Antwerpen schonk. Achter het dok, aan de oostzijde, stonden de 19e eeuwse Koninklijke Stapelhuizen of de Entrepot, aan de gelijknamige Entrepotkaai. Aan de oostzijde van het Willemdok brandde het Koninklijk Stapelhuis op 5 juni 1901 grotendeels af. Daarna werd het heropgebouwd en stond het tot heden in de oorspronkelijke stijl. Koning Willem I der Nederlanden legde de eerste steen ervan in 1830, enige maanden vóór de scheiding van de Nederlanden. Deze Koninklijke Stapelhuizen met zijn goederentrein-depot en dito treinsporen (een onderdeel van het station Antwerpen-Dokken en -Stapelplaatsen), zijn allen in maart 1990 afgebroken en gesloopt. Toen was er protest tegen het slopen, om toch het ‘Industriële Erfgoed’ nog te bewaren. Maar het mocht niet baten. Het enorme complex werd tot aan de daar achterliggende Italiëlei afgebroken.

Op de Entrepotkaai staan nu de witte imposante moderne gebouwen van het Havenhuis van de Stad Antwerpen en daarachter het Express Holiday Inn-hotel en het Stedelijke Belastingsgebouw. Daarnaast zijn er pas nieuwe gebouwen gekomen voor zakenkantoren en dure flatgebouwen. Er wordt daar nog volop gebouwd.