Straffe plekken waarvoor je naar Jachthaven Antwerpen – Willemdok wil varen

Niet evidente plekjes en momenten in ‘A’ die je niet mag missen

Het dak van het Museum van de Stroom (MAS)

Ga gratis met de lift of de roltrappen naar het dak. Het uitzicht is overweldigend. Bovendien kan je bepalen tot waar je wil wandelen. Op de zesde verdieping vind je de relieken van een intense relatie tussen stad, haar bewoners en de scheepvaart. (Museum aan de Stroom – MAS)

Kunstgalerijen

In de straten rond het Willemdok bulkt het van kunstgalerijen. Natuurlijk iets voor liefhebbers, maar de verkenningstocht is op zich al een revelatie. Dikwijls ontdek je hier nu het werk van de grootmeesters van straks. (Galerieën en kunstgalerijen)

Tot aan de overkant

Het Red Star Line museum belicht niet alleen de gloriedagen van deze iconische scheepvaartlijn met de majestatische stoomschepen. In de oude kantoren, loodsen en ontsmettingscentra (!) volg je het grote verhaal van de emigranten, ook bekend als de landverhuizers. (Red Star Museum)

Njam-njam. Glou-glou

Het voordeel van de nabijheid van pakweg honderd eettentjes, hamburgerrestaurants, bistro’s tot sterrenrestaurants is dat je altijd de weg naar je boot terugvindt. Wereldkeuken, hapjes, trendy foodstores, tot de onvervalste mosselen friet, je vindt het hier allemaal. (Hier niet klikken, te veel aanbod om op te noemen)

Shopperdeshop

In enkele minuten tijd stap je tot aan de Groenplaats, de Meir, de Wilde Zee, het modehart rond de Nationale- en Kammenstraat, en de heel recent opflakkerende hipster Koepoortstraat.
Antwerpen modestad? Het zal wel zijn, zeggen ze hier. (Shoppen in Antwerpen)

Ondergrondse verkenning en verbazing

Daal af in de ingewanden van de oude stad. Wandel (met de beschikbare laarzen en de over-all) doorheen de ruien. De begeesterde gids toont niet alleen de groeiringen van verdwenen grachten, bruggen en geheime doorgangen. Je weet wél wat je ziet in de gewelfde duisternis. En je komt bij de Jachthaven weer aan de oppervlakte. (Bezoek de Ruien)

Plaaintjes en gangeskes

Het stratenplan van Antwerpen is biologisch gegroeid. Op soms verborgen plekken komen die samen op plekken waar het authentieke karakter van de stad vanaf spat. Ga op zoek naar de Vrijdagse Markt, het Begijnhof aan de Ossenmarkt of de Stadswaag. En wat denk je van de transformatie van de Oude Zuiderdokken tot groen en speelzone. Omsingeld door terrasjes, natuurlijk. (Stadsplan Antwerpen)

Braaf hondje, braaf

Royal de Luxe zette de stad al eerder op stelten met haar reuzen die overal en onverwacht door de straten struinden. En groot en klein in vervoering brachten. Deze zomer laten ze de hond uit. De Bull (dog) Machin (iedere gelijkenis met Winston Churchill is zuiver toevallig) zal iedereen weer betoveren. 25, 26 en 27 augustus. (The Bull Machin)

Invloed van barok

In de barok ontmoet traditie de moderne tijd. Ook in Antwerpen voegden de jezuïeten aan dat proces hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid toe. Barokke Influencers onderzoekt de radius van die evolutie en hoe ze vandaag nog doorwerkt in onze superdiverse samenleving. Tentoonstellingen, lezingen en optredens. (Barokke Influencers)

Kattendijkdok

Nu het Kattendijkdok van haar zuivere havenfunctie is overgeschakeld naar recreatiegebied is een wandeling (of fietstocht) errond een verrassende ontdekking geworden. Krijg een hel andere kijk vanaf de Belvedere aan het droogdokkenpark. Zie die droogdokken veranderen in een nieuw nautisch bezoekcentrum. Hoeveel karaktertrekken ontdek je in het Havenhuis? (Noordkant) Laat je culinair verwennen op de hobbelige dokkaaien en geniet in een transatzetel van de zonsondergang.