Vernieuwde Scheldepontons ingehuldigd

Patrick Van den Bulck knipt lint door met kwinkslagen  

Golfslag is een haast onuitputtelijke bron van energie. Dat ondervond de driedelig ponton naast de Jachthaven Antwerpen Linkeroever. Herbosch-Kiere, het gespecialiseerde aannemersbedrijf van grote werken in de wateromgeving, bedacht en bouwde voorbije winter een veel steviger versie. Die werd nu officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Benny De Sutter, CEO van het bedrijf.

Nieuw over oud

De constructie is gebouwd op een historische plek. Hier stond al vele tientallen jaren een verstevigde pier tegen de Scheldeboord met een kraan die jachten in en uit het water kon halen. Een restant van een historische werf, annex droogdokken. Twee jaar terug transformeerde Herbosch-Kiere de pier tot sokkel voor de toch wel indrukwekkende, scharnierende loopbrug die toegang geeft tot de pontons. Die passen dan weer netjes tussen vier zware pilonen die speciaal voor deze configuratie door dezelfde firma werden geheid.

Het geheel moet het getijdeverval, dat in superspringtijperioden meer dan 7 meter groot is, kunnen opvangen. Het geheel is netjes afgewerkt, het toegangspad langs weerszijden stijlvol afgeboord met keienmanden, een idee van De Sutter. Ook de oevers van de Schelde zijn afgeboord met keien, dus de elementen van het uitzicht herhalen zich.

Eindelijk

“We weten dat vervoer over het water van groot belang is en daar willen we toe bijdragen.” Zei Philippe Saen, de manager van Jachthaven Antwerpen en coördinator van de gastclub RYCB bij de opening van de vernieuwde pontons.

“Patrick Van den Bulck heeft jarenlang geijverd om een dergelijke ligplaats te realiseren. Het is dan ook niet meer dan normaal dat hij het lint doorknipt van de ponton. En dat zijn naam op de herinneringsplaquette prijkt, naast de toegang tot de loopbrug, samen met die van de ondersteunende bedrijven.”

De inhuldiging werd bijgewoond door partners van deze ponton, zoals Herman Van Driessche van Brabo, de besturen van de betrokken clubs RYCB en KLYC en de jachthavenmensen.

Passerende jachten welkom

Deze gratis ligplaats op de Schelde is belangrijk voor passerende jachten die wachten om in de jachthaven bij hoogwater binnen te varen. Of willen wachten op het juiste getijdevenster om te vertrekken, buiten de openingsuren van de jachthaven. Aanmeren is gratis, op voorwaarde dat er steeds iemand aan boord blijft. Ook ander schepen -zoals die van Herbosch-Kiere- gaan gebruik maken van deze ligplaats.

Tekst & foto’s: PDJ